Flexibiliteit

Flexibiliteit in zorgorganisaties

De term ‘flexibiliteit’ heeft voor velen een negatieve bijsmaak; het gaat dan over flexibele werktijden, flexkrachten of wéér een verandertraject dat een beroep doet op je flexibiliteit. Trifier vindt het belangrijk om met professionals mee te denken hoe zij in die steeds veranderende omstandigheden hun werk op zo’n manier kunnen doen dat ze er trots op zijn en dat zij als dynamisch vakman overeind blijven in de dynamische omgeving. Daarom investeren we in promotieonderzoek naar flexibiliteit.

Flexibiliteit creƫren

Organisaties in de zorg zoeken naar mogelijkheden om flexibiliteit te creëren. Dat is nodig om te kunnen reageren op de toenemende druk en dynamiek vanuit klanten, gemeentes, verzekeraars en overheid. Daarnaast zijn er ongekende ingrijpende bezuinigingen en stelselwijzigingen aan de gang. Raakten mensen enkele jaren nog boventallig, nu is er weer sprake van krapte op de arbeidsmarkt. De ontwikkelingen gaan zo snel dat organisaties en opleiders het niet bij kunnen houden. Op het moment dat je een HBO opleiding start weet je eigenlijk niet eens hoe de zorg er uitziet aan het einde van de opleiding. Wat is dan het curriculum? Waar leidt je dan toe op, voor het onbekende?

Organisaties proberen lange termijn visies te ontwikkelen en scenario’s voor te bereiden om de toekomstige vraag te kunnen bedienen. Dat geeft namelijk richting aan de acties van vandaag. Maar waar halen ze die lange termijn visie vandaan? Welke scenario’s moet je daarin meenemen? Hoe ziet de toekomst eruit? In een tijd dat je eigenlijk niet eens een jaar vooruit kunt kijken is dat nogal een hachelijke klus.

Zeker is dat de komende jaren nog veel ontwikkelingen en veranderingen nodig zijn. In zo’n context van continue verandering zijn alternatieve vormen van organisatie nodig. Niet werken aan de verandering voor de toekomst maar aan de flexibiliteit in het heden.