Flexmonitor

De Flexmonitor

Zorgen voor flexibele en veerkrachtige teams

Flexibel, lerend, open en veerkrachtig blijven als team gaat niet vanzelf. Iedereen die in een team heeft gewerkt weet dat je hard moet blijven werken om een goed team te zijn. Er is aandacht nodig voor het leren, het samenwerken, het beslissen en de veerkracht. Als dat lukt dan is het genieten, want het is fijn om onderdeel te zijn van een succesvol team en trots te zijn op je prestaties! 

De Flexmonitor levert een methode om dat te bereiken. Teams vertalen hun doelen in concrete indicatoren en houden een vinger aan de pols met de Flexmonitor. Het geeft vroege waarschuwingssignalen die aangeven dat er bijgestuurd moet worden en het levert bevestiging wanneer het team op de goede weg zit.  Het geeft richting voor de volgende stap van het team en het levert handvatten om iets te doen aan de verborgen processen.

De verleiding van de comfortzone

Mensen houden van hun comfortzone, managers houden graag controle en organisaties denken binnen hun eigen kaders (Van Gool, Theunissen, Bierbooms, & Bongers, 2017). Dit levert consistentie op, maar leidt ook gemakkelijk tot verstarring. De vele verandertrajecten in de zorg vragen om flexibiliteit. In het intensieve en complexe werk, vaak achter een gesloten deur, hebben collega’s elkaar hard nodig men werkt schouder aan schouder. het vraagt dan aandacht om hun flexibiliteit en veerkracht te behouden en te werken aan inspirerende doelen. 

Hoe zorg je voor open, flexibele en veerkrachtige teams? Hoe bevorder je dat teams vasthouden aan hun ontwikkeling? En hoe neem je als teamlid, bij een toenemende zelforganisatie, deze ontwikkelingen waar wanneer je er zelf onderdeel van uitmaakt?

Trifier ontwikkelt de Flexmonitor bij GGzE verder door met ondersteuning van het O&O Fonds GGz. Het O&O-fonds GGZ noemt de Flexmonitor "een mooi instrument dat vanuit de werkvloer een beweging inzet die wellicht ook in de rest van de organisatie voet aan de grond kan krijgen".  

Referenties

Wat zeggen onze klanten?

“Echt een aanrader om je als team, door de Flexmonitor, te laten ondersteunen in zo’n belangrijk ontwikkelproces.”

GGz Centraal

“Wij zochten een oplossing, een manier van samenwerken om processen helder te krijgen. Flexmonitor bleek het antwoord”

GGz Breburg