Agressie in de zorg; waar ligt jouw grens?

Het aantal agressie-incidenten en gevallen van grensoverschrijdend gedrag in de zorg neemt toe. Ambulantisering, werkdruk en een intensievere zorgomgeving leiden tot meer complexe situaties. Wanneer is gedrag grensoverschrijdend? Op welk moment en op welke manier grijp je in? Incidenten van agressie en grensoverschrijdend gedrag doen wat met jou, het team en de cliënt. Een nare ervaring kan tot een verminderd veiligheidsgevoel, verstoring van het werkplezier en soms zelfs tot ziekteverzuim leiden.

Signalen leren herkennen en interpreteren

De oorzaken en eerste signalen van onveilige situaties of incidenten liggen vaak al eerder in de tijd en eerder in het proces. Het is belangrijk om met elkaar te kijken naar de factoren die hierbij een rol spelen. Zodat de signalen, patronen, beslissingsmomenten en handelingen die van invloed zijn, worden herkend en omgebogen. Waar komt het agressieve gedrag vandaan? En hoe herken je de eerste signalen van spanningsopbouw?

Succesvolle praktische methoden

In escalerende situaties en wanneer de spanning oploopt, reageren mensen van nature veelal op de automatische piloot. Ook in professionele (werk)situaties zien we onbewuste reactiepatronen, die oplopende spanning ongewild juist kunnen versterken in plaats van verminderen.

Trifier leert zorgprofessionals op een praktische, plezierige en veilige manier om spanningsopbouw te herkennen en lastig gedrag te interpreteren. Het uitgangspunt van onze werkwijze is zo min mogelijk fysiek ingrijpen. We bieden concrete handvatten bij het omgaan met en het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag op een cliënt/patiëntvriendelijke manier. Hierdoor versterk je je zelfvertrouwen en veiligheidsgevoel.

We leren je bewuster te reageren en vooral ook eerder in het proces signalen te herkennen, zodat onveilige situaties en incidenten voorkomen kunnen worden. Dat is de preventieve en succesvolle methode van Trifier, waarmee we gezamenlijk échte en blijvende verandering en versterking bewerkstelligen.

Trifier draagt bij aan:

  • Een veilige en plezierige werk- en zorgomgeving
  • De trots van zorgmedewerkers
  • Cliënttevredenheid
  • Kwaliteit van zorg


We helpen zorginstellingen bij het ontwikkelen van meer bewustwording, effectieve technieken, inzicht en vertrouwen bij het voorkomen van agressie en grensoverschrijdend gedrag. Vul ons contactformulier in voor meer informatie of een kennismakingsgesprek en we denken graag me je mee!

 

terug naar vorige pagina
Agressie in de zorg; waar ligt jouw grens?
Kijk hier voor ons trainingsaanbod