GGZ

Pro Persona

"Helemaal geen training is geen optie, vandaar de keuze om nieuwe basistrainingen en óók de leergang Train-de-Trainer online te volgen"

In gesprek met Nora Caerteling, Opleidingsadviseur bij Pro Persona Academie

De richtlijnen bij ProPersona waren duidelijk toen in maart 2020 de lockdown inging: geen face to face groepstrainingen. Er moest uiteindelijk een keuze gemaakt worden, wat dan wél. Want veiligheid voor medewerkers moest gewaarborgd blijven. Met name voor nieuwe medewerkers was dat belangrijk, omdat zij nog niet bekend zijn met de Trifier methodiek.

De Zorgmanagers wilden weten wat dan wél, als face to face niet meer kan. Daarom koos ProPersona voor onlive trainingen. Dat zijn live online trainingen, via Zoom. Een Trifier trainer en trainingsacteur geven deze trainingen, net zoals ze dat offline in reallife ook doen.

Nora vertelt dat nieuwe medewerkers bij Pro Persona een basistraining Trifier volgen. Dat zijn trajecten van 3-daagse trainingen. Die gingen toen dus niet door en was er even een tijdje geen training. Echter, “helemaal niets is ook geen optie, vandaar dus de keuze om nieuwe basistrainingen en óók de leergang Train-de-Trainer onlive te gaan volgen”, aldus Nora.

Nora: ”Ik ben even bij een live online Train-de-Trainer aangehaakt, om zelf te zien en ervaren hoe dat dan gaat zo’n online training. Wat mij aansprak is dat er in de werkvormen gevarieerd wordt, om de aandacht vast te houden. Het is echt op maat gemaakt. En Trifier geeft de onlive training in deelblokken, zodat een training die anders 3 dagen duurt nu opgesplitst wordt. Dat wordt als erg prettig ervaren door onze medewerkers.”

Wat blijkt is dat een training ook heel goed online kan. “De inhoud is nog steeds kwalitatief, heel goed. Het is verrassend wat je wél kan doen, zoals de theorie, de methodes en het oefenen met casussen en gespreksvaardigheden met een trainingsacteur. Dat komt ook online heel goed tot zijn recht. Het enige wat niet kan bij een online training is fysieke vaardigheden trainen”, aldus Nora.

Verder noemt Nora nog een paar voordelen op. Het online trainen is flexibeler, het kan op elk moment op elke plaats, dus waar jij op dat moment bent als deelnemer. En het bespaart een hoop gereis. 

“Mensen in de zorg zijn doeners, het online trainen vraagt soms wat gewenning”,  zegt Nora. Randvoorwaarden om het online trainen mogelijk te maken in je organisatie zijn volgens haar in ieder geval goede apparatuur: “Noodzakelijk zijn een laptop of computer met camera en geluid en een goede internet verbinding. En dat er ook ondersteuning is voor medewerkers die hulp nodig hebben bij de techniek.”

Ze vult daarbij aan dat het belangrijk is om de training aantrekkelijk te maken: ”Heb goede communicatie over het programma en de verwachting, wat gaan we doen en hoe doen we het.”

ProPersona zorgt ervoor dat het (online) geleerde in de dagelijkse praktijk blijft toegepast door nieuwe medewerkers door Trifier te laten trainen. De interne aandachtsfunctionarissen (die door Trifier getraind zijn) trainen op hun beurt alle medewerkers op de afdeling, zij zorgen voor de borging, ‘het onderhoud’, van de methodiek en de werkwijze in de organisatie.

Nora sluit af met te noemen dat ze heel blij zijn met de samenwerking met Trifier: “In gesprek met collega’s bij andere GGZ instellingen noem ik Trifier ook altijd.”

terug naar vorige pagina
Pro Persona
Interesse in onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op